Webbversion | Skicka vidare
Nyhetsbrev
Juni 2020

Lyckas med tillgängliga digitala möten

De senaste månaderna har vi alla varit mer eller mindre tvingade att anpassa oss och öka vår digitala närvaro. Många har lärt sig nya saker om hur digitala möten fungerar. Men kan alla delta och vad är det som gör mötena tillgängliga för fler? För att få digitala möten så tillgängliga som möjligt har vi tagit fram en checklista som stöd.

Checklista för tillgängliga digitala möten

Sveriges mest tillgängliga kommun

För 11:e året i rad arrangeras tävlingen Access City Award. Arbetar din kommun aktivt med tillgänglighet i till exempel stadsplaneringen eller i den lokala utformningen av information i skrift, tryck och webb? Ansökan är öppen och anmäl er senast 9 september!

Access City Award 2021

Gatubild
 
 

Covid-19 och ökad kunskap om tillgänglig information

Under våren har MFD arbetat aktivt med att öka kunskapen om tillgänglig information och kommunikation i samband med corona och covid-19. Bland annat har MFD tillsammans med MSB och genom enkät till funktionshindersorganisationer kartlagt vilka grupper som riskerar att inte få viktig samhällsinformation om smittspridningen av covid-19. Vi har också gett förslag på hur detta kan förbättras.

Gör information om corona tillgänglig för fler

Tillsammans med Socialstyrelsen, SKR, Riksförbundet FUB och Autism- och Aspergerförbundet har vi tagit fram ett samtalsstöd till personal inom LSS och till personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism.

Att prata om coronaviruset och covid-19 med personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism (pdf)

Flicka i närbild

Så får du barnrättsarbetet mer hållbart

Alla barn har rätt till bästa möjliga utveckling och att få sina rättigheter tillgodosedda. Ett sätt är att inkludera funktionshindersperspektivet i det praktiska barnrättsarbetet. Här får ni tips på hur ni kan göra det.

MFD:s tips för ett hållbart barnrättsarbete

 
 

Nytt initiativ för dig inom vård och omsorg

Digitalvardochomsorg.se är en webbplats som riktar sig till vård, omsorg och socialtjänst och lanserades i maj. På webbplatsen finns material samlat från olika aktörer. Syftet är att göra det enklare att möta nya utmaningar i en digital värld.

Digital vård och omsorg

Nytt regeringsuppdrag för att främja aktiv fritid

Under 2019 har MFD jobbat med att kartlägga lokala och regionala satsningar och tillgången till fritidshjälpmedel. Nu fortsätter MFD arbetet med att främja en aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning. I det nya uppdraget ska MFD ta fram ett stödmaterial till kommuner och andra aktör som t.ex. föreningar.

Mer om de båda uppdragen

Barn och ungdomar i tävlingsrullstolar
 
 
Kommande evenemang

MFD på Mänskliga Rättighetsdagarna

3-5 december, Uppsala Konsert & Kongress

En grundläggande mänsklig rättighet för alla barn är rätten till utbildning. Många elever går varje dag till skolan med en stor klump i magen. Vad beror det på?

Flertalet skolor är utformade på ett sätt som vuxna aldrig skulle acceptera på sina arbetsplatser. För att elever ska trivas, ha studiemotivation och nå sina mål behöver de känna sig trygga i skolan.

På seminariet ”Skapa en trygg skola – hållbar utveckling tillsammans med elever med funktionsnedsättning” får du tips på hur ni kan öka tryggheten i skolan.

Mänskliga Rättighetsdagarna 2020

Läs också om våra erfarenheter kring trygghetsvandringar.

Öka tryggheten i skolan

Digital konferens om välfärdstekniska lösningar

I höst finns möjligheten att ta del av tips och råd om hur du i ditt arbete inom kommunen kan göra välfärdsteknik till en självklar del i verksamheten. Du får veta mer om vad nationella aktörer kan ge för stöd och några kommuner kommer att dela med sig av sina positiva erfarenheter. Du får också ta del av hur juridiska frågor kan lösas och hur man kan tänka vid upphandling av välfärdsteknik.

Boka preliminärt in 14 oktober och håll utkik för mer information!

Vit blomma

Vi återkommer i höst med digitala seminarier, uppföljning av offentliga aktörer och mycket annat, så håll utkik.

Sprid gärna vårt nyhetsbrev!

MFD önskar er en härlig sommar!

 
 

Kontakta oss

info@mfd.se  
Telefon: 08-600 84 00
www.mfd.se  

Följ oss på

Följ MFD på Facebook Följ MFD på Twitter Följ MFD på LinkedIn



Har du fått nyhetsbrevet vidareskickat till dig?
Starta din prenumeration här.